Water in de tuin

Water in de tuin

Op warme dagen is het goed toeven buiten. Ook mediterrane (kruiden)planten en exotische gewassen gedijen goed bij zon en droogte. Maar heel veel andere planten – en kleine dieren en insecten – snakken naar een slokje water. Tips om uw tuin zo ‘levend’ mogelijk te houden.   

Wees wijs met water

  • Controleer of de grond wel echt droog is. Vaak is alleen de bovenlaag droog en voelt de grond eronder nog vochtig. Als dit het geval is, kunt u het gieten of sproeien nog even uitstellen. 
  •  Water geven of sproeien doet u het best ’s ochtends vroeg of in de avond. Overdag, in de volle zon, verdampt het water snel en kunnen plantenbladeren verbranden.
  •  Zet de zwenksproeier eens in de week een uur of langer aan in plaats van iedere dag een kwartiertje. Dan dringt het water dieper in de grond door en worden de planten min of meer gedwongen langere, diepere wortels te ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor water geven met tuinslang of gieter: liever om de paar dagen een flinke hoeveelheid dan iedere dag een beetje.
  • Maak rond bomen, struiken en groenten die u net geplant heeft een dijkje van grond. Vul de cirkel tussen de stam of plant en het dijkje met water, zodat het langzaam naar de wortels doorsijpelt in plaats van alle kanten op te stromen. 
  • Bedek kale grond tussen planten en onder struiken en hagen met een mulchlaag van cacaodoppen, grasmaaisel of houtsnippers, zodat de grond het water langer vasthoudt. Of plant bodembedekkers.
  • Zorg voor voldoende onbetegelde plekken in de tuin. Een gesloten bestrating of terras laat geen water door. Kies liever waterdoorlatende materialen, zoals split, dolomiet, grind, houtsnippers of gras.
  • Plaats schaaltjes onder potten en bakken.
  • Plaats een regenton en laat gieters of emmers buiten staan om regenwater op te vangen.
  • Leg een vijver aan of zet een decoratieve minivijver (een waterdichte bak, kuip of schaal met enkele waterplanten erin) op het terras of balkon.
  • Vergeet niet de (mini-)vijver en de vogeldrink- en badderschaal regelmatig bij te vullen. Ook egels, kikkers, waterjuffers en libellen zullen u dankbaar zijn. 

In ons tuincentrum in Vlodrop vindt u de nieuwste sproeiers, tuinslangen met haspels en automatische watersystemen, evenals regentonnen, waterschaaltjes en minivijvers.
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
Herfstdetox: van zelfgemaakte kruidenthee tot verse groenten

De bladeren verkleuren, de lucht ruikt naar pompoenen en de dagen worden korter... Het is weer die tijd van het jaar waarin we ons in ons eigen huis willen verstoppen met een dekentje, maar laat dat nu net het moment zijn om een frisse start te maken met een herfstdetox!

Lees meer...
De 5 mooiste kerstplanten voor binnen

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...