De tuin winterklaar maken of niet?

De tuin winterklaar maken of niet?

Al jaren maken de meesten van ons de tuin graag netjes ‘winterklaar’. Maar eigenlijk hoeven we dat maar mondjesmaat te doen. Scheelt een hoop werk en het heeft veel voordelen als we de boel een beetje de boel laten.

Laat maar waaien!
De ene tuinier stoort zich niet aan die uitgebloeide stengels en bruine bladeren, de andere kan zich er mateloos aan ergeren. Natuurlijk kunt u altijd besluiten alles een beetje te fatsoeneren en af te knippen, maar realiseert u zich dat het juist nuttig is afgestorven bloemen en planten te laten voor wat ze zijn. Hetzelfde geldt voor afgevallen bladeren. Ze bieden de planten namelijk bescherming tegen vorst én ze vormen schuil- en voedselplekken voor allerlei nuttige insecten en kleine dieren. Regenwormen en kleine insecten veranderen de afgestorven delen bovendien in humusrijke grond.
Afgevallen bladeren dient u wel te verwijderen van het gazon, om verstikking van het gras en lelijke plekken tegen te gaan, en uit de vijver, omdat ze op de bodem gaan rotten en de vijver laten verzuren. 

Wel doen

  • Gooi of hark afgevallen bladeren op de composthoop, in de border of moestuin of gebruik ze als afdekmateriaal voor planten en bloembollen in pot. Doe dat niet met kastanje- en iepenblad, vanwege het risico op ziektes, en niet met eiken- en beukenblad, want die verteren langzaam.
  • Maak van afgevallen takken en snoeihout een stapel of ril. Deze bieden beschutting en voedsel aan insecten en kleine dieren en vogels, zoals het winterkoninkje.
  • Eventueel rondslingerend gereedschap en plantensteunen verzamelen, schoonmaken en opbergen in de schuur of garage.
  • Potten met uitgebloeide, afgestorven planten leeg- en schoonmaken en vervolgens opbergen. Of bekleed de binnenkant van de potten met noppenfolie om ze tegen bevriezing te beschermen en plant er wintergroen of winterbloeiers in. 
  • Vorstgevoelige planten beschermen met conifeertakken, noppenfolie, vliesdoek of rietmatten.
  • De vijver ijsvrij houden.
  • Controleren of boomsteunen nog stevig staan en aangebonden zijn en of de klimplanten vastgezet moeten worden.
  • De buitenkraan afsluiten en alle gieters, emmers en zinken teilen in de garage of schuur zetten.
  • De vogels voeren en van drink- en waswater voorzien.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
Herfstdetox: van zelfgemaakte kruidenthee tot verse groenten

De bladeren verkleuren, de lucht ruikt naar pompoenen en de dagen worden korter... Het is weer die tijd van het jaar waarin we ons in ons eigen huis willen verstoppen met een dekentje, maar laat dat nu net het moment zijn om een frisse start te maken met een herfstdetox!

Lees meer...
De 5 mooiste kerstplanten voor binnen

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...