Herfstsnoei

Herfstsnoei

Noem het de tuin winterklaar maken of gewoon wat fatsoeneren: november is een goede maand om een aantal planten, struiken en bomen te snoeien. Waar kunnen we nu de schaar in zetten?

Hagen
Groenblijvende en bladverliezende hagen kunnen nog een keer gesnoeid worden voordat de winter aanbreekt. Gebruik een snoeischaar of een (elektrische) heggenschaar en snoei de haag naar boven toe wat smaller, zodat ook de onderste delen genoeg zonlicht vangen.

Klimop, klimroos, blauweregen (Wisteria) en druif
Lange scheuten van deze klimmers tegen gevel of schutting kunt u nu tot de helft terugsnoeien.

Bomen
Bij de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en acer komt de sapstroom al vroeg op gang. Snoei deze daarom uiterlijk vóór de jaarwisseling, omdat de snoeiwonden anders gaan bloeden. Ook leilinden en dakplatanen en bladverliezende bomen kunt u nu mooi in vorm snoeien.

Fruitbomen
Fruitbomen als peer en appel worden nogal eens aangetast door meeldauw, dat in knoppen de winter overleeft. Knip nieuwe scheuten weg om dat te voorkomen.

Struiken
Snoei oude takken diep terug en verwijder uitlopers en naar binnen groeiende scheuten. Hiermee bevordert u de groei en vermindert u de kans op schade door (sneeuw)stormen. Soorten die na 21 juli bloeien op meerjarige takken, zoals boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), boerenjasmijn (Philadelphus), Amerikaanse sering (Ceanothus) en Japanse kweepeer (Chaenomeles), kunt u nu verjongen (uitdunnen).

Bessenstruiken
Na de oogst kunt u uw bramen, frambozen en zwarte bessen terugsnoeien. Wacht hiermee totdat ze hun blad verloren hebben. Verwijder oude takken die vrucht hebben gedragen, zodat nieuwe scheuten de kans krijgen zich te ontwikkelen.

Selectief snoeien van planten
U kunt ervoor kiezen om planten die wat verpieterd zijn of hun blad hebben verloren terug te snoeien, maar u hiermee ook wachten tot het volgend voorjaar, want ze bieden zo meer beschutting aan insecten en kleine dieren.  

Nu niet snoeien
Groenblijvende struiken, fruitbomen van het geslacht Prunus (pruim, kers, perzik, nectarine, amandel) en voorjaarsbloeiende struiken.

Snoeitips

  • - Snoei niet wanneer het vriest
  • - Gebruik scherp en schoon gereedschap. Een botte snoeischaar zorgt voor rafels rond de snoeiwond en dit verhoogt de kans op schadelijke schimmelvorming
  • - Kijk eerst goed welke takken weggehaald moeten worden, zodat u de structuur van de struik of boom behoudt
  • - Laat wat gesnoeide takken op een hoop liggen als schuilplaats voor egels en andere beestjes

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
Herfstdetox: van zelfgemaakte kruidenthee tot verse groenten

De bladeren verkleuren, de lucht ruikt naar pompoenen en de dagen worden korter... Het is weer die tijd van het jaar waarin we ons in ons eigen huis willen verstoppen met een dekentje, maar laat dat nu net het moment zijn om een frisse start te maken met een herfstdetox!

Lees meer...
De 5 mooiste kerstplanten voor binnen

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...