Kruidentuin aanleggen

Kruidentuin aanleggen

Het voorjaar is het ideale seizoen om een kruidentuin aan te leggen. Of om een makkelijke minikruidentuin te maken door een bak of paar potten te vullen met mooie, lekkere en gezonde kruiden. Leuk voor op het terras of balkon, al dan niet op een tafeltje of etagère.

Klassieke vakkentuin
Wie de ruimte heeft en een traditionele kruidentuin wil aanleggen, deelt een vierkant of cirkel in vakken, die u afzet met buxus of andere haagjes. Beplant elk vak met één soort kruid en houd rekening met de kleur van de kruiden(bloemen) en verschillende groeivormen. Door een bepaalde soort in nog een of twee vakken te zetten creëert u een harmonieus geheel. Een modern en praktisch alternatief is de vierkante-metertuin, die u als bouwpakket bij ons kunt kopen. Ook leuk voor de kinderen!

Tussen de bloemen
Het is nog altijd een trend om sier en moes in de tuin te combineren. Vaste kruiden, zoals rozemarijn, tijm en salie, kunnen prima tussen de andere tuinplanten worden gezet, mits de grondsoort goed waterdoorlatend is en ze voldoende zon krijgen. Lavendel verdient natuurlijk zeker een plekje in de tuin, aan de voet van de rozen of als geurend haagje naar de voordeur.

In potten en bakken
Sommige kruiden, zoals munt en citroenmelisse, zijn echte woekeraars. Die kunt u beter in een pot zetten. Maar ook bekende kruiden die we veel in de keuken gebruiken, zoals bieslook en peterselie, kunt u in een pot of bak zetten, mocht u bijvoorbeeld geen (grote) tuin hebben. Zet ze in een groepje bij elkaar, en klaar is uw minikruidentuin. Zelfs een eenvoudige houten kist verandert u in een handomdraai in een fleurige, geurige kruidenmix. Bekleed de binnenkant van de kist met antiworteldoek, doe er een laag hydrokorrels in en vul de rest op met potgrond. Zet de kist op een zonnige plek en geef regelmatig water en mest.

In de vensterbank
Voor binnen op de vensterbank zijn kruiden als basilicum, bieslook, koriander, eenjarig bonenkruid en dragon geschikt. Het is belangrijk dat ze voldoende licht krijgen en dat u de potten af en toe met een andere kant naar het raam draait. Zet ze echter niet in de volle zon en zorg ervoor dat ze niet uitdrogen.    

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
Herfstdetox: van zelfgemaakte kruidenthee tot verse groenten

De bladeren verkleuren, de lucht ruikt naar pompoenen en de dagen worden korter... Het is weer die tijd van het jaar waarin we ons in ons eigen huis willen verstoppen met een dekentje, maar laat dat nu net het moment zijn om een frisse start te maken met een herfstdetox!

Lees meer...
De 5 mooiste kerstplanten voor binnen

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...