Winterbeschermingtips voor plant en dier

Winterbeschermingtips voor plant en dier

En opeens werd het toch nog winter. Met een pak sneeuw en flinke nachtvorst. Als het goed is heb je vorstgevoelige kuip- en potplanten op tijd in de winterberging gezet en kwetsbare planten en struiken in de volle grond ingepakt met vliesdoek, jute of bubbeltjesplastic. En ervoor gezorgd dat de vijver niet geheel kon bevriezen met behulp van een pompje, ijsvrijhouder of bal. We geven je graag een paar handige tips om planten en huis- en tuindieren te beschermen tegen sneeuw en koude die eventueel nog gaan komen. Het is immers voorlopig nog geen lente...

  1. Lucht af en toe de overwinteringsplek van mediterrane en exotische kuipplanten, zoals oleander, fuchsia, Solanum, bougainville en Tibouchina. Voel aan de aarde of ze misschien een klein beetje water nodig hebben en verwijder dode en zieke bladeren.
  2. Bij milde vorst is het afdoende potplanten tegen de relatief warme muur van het huis en onder een afdak of veranda te zetten. Dat voorkomt ook dat ze bij storm of rukwinden van de tuintafel waaien en dat ze te natte voeten krijgen. Terracotta potten kunnen bij strenge vorst kapot vriezen, zeker als de potgrond nat is. Bescherm de pot daarom met noppenfolie. Zorg er daarbij voor dat water wel uit de bodem kan weglopen. Zet de pot eventueel op speciale potplantenvoetjes of op een paar plankjes. Of zet je potten of bakken in een grotere plastic pot en vul de tussenruimte op met blad, stro of dennen- of coniferentakken.
  3. Grote, exotische tuinplanten, zoals bananen, palmen, Nieuw-Zeelands vlas (Phormium) en Yucca bescherm je door er met bamboe- of tonkinstokken een wigwam omheen te maken en deze te omwikkelen met jute zakken, rietmatten of vliesdoek. Vul de wigwams bij aanhoudende strenge vorst voor de zekerheid op met stro, droog blad en/of dennentakken.
  4. Bescherm het oculatiepunt (de knobbel waaruit de takken groeien) van stamrozen door er dennen- of kerstboomtakken of stro met jute om te binden. Bedek de voet van klim- en struikrozen met een hoop aarde (= ‘aanaarden’) en eventueel ook nog wat dennengroen of bladeren.
  5. Wanneer het ’s nachts vriest en overdag de zon schijnt, lopen wintergroene planten en struiken het risico te verbranden. Bescherm de bladeren van de plant of struik tegen het zonlicht met vliesdoek, een oude handdoek of oud hoeslaken.
  6. Zet rietmatten tegen leifruit en haal deze weer weg zodra de temperatuur boven nul graden Celsius komt.
  7. Als bescherming tegen vorst én uitdroging kun je aan de voet van borderplanten en tussen bodembedekkers een mulchlaag van organisch materiaal als stro, bladeren en houtsnippers strooien.
  8. Loop niet over het gras of gazon als het vriest. Dan beschadig je het en ontstaan er lelijke, bruine plekken.
  9. Een laag sneeuw vormt niet alleen een mooi, maar ook een isolerend laagje. Laat het dus gerust liggen op potten en tuinplanten. Verwijder sneeuw wel van het ijs op de vijver en van takken van coniferen. Die laatste kunnen breken onder het gewicht van een flink pak sneeuw.  
  10. Voer de tuinvogels met speciale vogelpindakaas, ongezouten (dop)pinda's, gedroogde mailwormen, zonnebloempitten, strooivoer, rozijnen en stukjes fruit. Zet een vorstbestendig waterschaaltje met lauwwarm water (zonder suiker of zout erin) buiten, zodat de tuinvogels ook kunnen drinken. Ververs dit regelmatig.
  11. Pekel, ijs en sneeuw zijn niet fijn voor de pootjes en vacht van huisdieren. Laat je hond of kat niet te lang buiten. Trek de hond eventueel een warm hondenjasje of -truitje aan. Smeer de pootjes van de hond voor een wandeling eventueel in met vaseline en laat hem niet op plekken lopen waar gepekeld is. Haal je konijnen niet naar binnen, want daar is het weer te warm voor ze, maar zorg ervoor dat hun hok beschut staat en leg er een deken overheen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
Herfstdetox: van zelfgemaakte kruidenthee tot verse groenten

De bladeren verkleuren, de lucht ruikt naar pompoenen en de dagen worden korter... Het is weer die tijd van het jaar waarin we ons in ons eigen huis willen verstoppen met een dekentje, maar laat dat nu net het moment zijn om een frisse start te maken met een herfstdetox!

Lees meer...
De 5 mooiste kerstplanten voor binnen

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...