IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Eindelijk. Na IJsheiligen, van 11 tot en met 14 mei, moet het echt afgelopen zijn met de kans op nachtvorst en kunnen we met een gerust hart onze kuipplanten, potplanten en zaailingen buiten zetten. Mocht je dat niet al stiekem gedaan hebben. Tips om je gekoesterde planten klaar te maken voor het nieuwe tuinseizoen en je zaailingen de best mogelijke start te geven. En mocht je nog geen kuip- of potplanten hebben, dan is nu het moment ze bij ons tuincentrum in Vlodrop te kopen. Er is volop keuze en je fleurt je terras of balkon er in een handomdraai mee op. Kortom, tijd om de bloemetjes buiten te zetten!

Maak je kuip- en potplanten in 5 stappen terras- en balkonklaar

Vroeger werden kuipplanten in de winter in een serre of oranjerie gezet om ze daar te laten overwinteren. Het waren vooral vorstgevoelige, mediterrane soorten, zoals citrus- en sinaasappelboompjes en exotische palmen. Tegenwoordig bedoelen we met 'kuipplanten' vooral mediterrane struiken, klimplanten en kleine bomen, zoals oleander, olijf, laurier, bougainville, Mandevilla en mannentrouw (Plumbago). Populaire, vorstgevoelige potplanten die je in de schuur, garage, kas of in een onverwarmde kamer moet laten overwinteren zijn onder andere de potgeranium (Pelargonium) en fuchsia.

Na IJsheiligen zou er geen sprake meer moeten zijn van nachtvorst, maar houd de weersverwachting goed in de gaten. Kleine en jonge planten kun je bij nachtvorst het best ’s nachts weer binnen zetten. Grote, volwassen kuipplanten als de oleander en laurier kunnen best een beetje nachtvorst hebben. Het belangrijkst is dat het temperatuurverschil tussen de overwinterplek en de buitenplek van je kuip- en potplanten niet te groot is.

  1. Haal je planten op een bewolkte, regenachtige dag uit de winterstalling. Zet ze niet meteen in de volle zon, want dan kunnen de bladeren verbranden.
  2. Knip slappe stengels af en verwijder verdord of ziek blad.
  3. Verwijder zo veel mogelijk van de oude grond en vervang deze door een nieuwe laag potgrond, vermengd met langwerkende meststoffen.
  4. Staat de plant al jaren in dezelfde kuip of pot? Zet deze dan in een iets grotere pot, gevuld met verse potgrond en langwerkende meststoffen.
  5. Geef de planten regelmatig water en speciale, vloeibare voeding.

Zaailingen naar buiten

Heb je de vensterbank ook vol staan met voorgezaaide zomerbloeiers, zoals Afrikaantjes, goudsbloemen, kattensnor (Cleome) en siertabak (Nicotiana), kruiden als peterselie, basilicum en tijm of groenten als tomaat en paprika? Om ze te laten wennen aan het frisse buitenleven moet je ze – net als de kuip- en potplanten die je binnen hebt laten overwinteren – ‘afharden’: laat ze elke dag wat langer buiten staan. Zet ze eerst een uur of drie buiten, op een beschutte plek en niet meteen in de volle zon. Vanaf 15 mei kunnen ze zeker buiten blijven, ook ’s nachts. Zet ze in een grotere pot of plant ze in de volle grond. Je kunt nu ook veel bloemen, kruiden en groenten ter plekke zaaien. In ons tuincentrum in Vlodrop heb je ruime keuze uit zaden en zadenmengsels, onder ander met bij- en vlindervriendelijke bloemen.

Kamerplantentip

Zet je kamerplanten op een regenachtige en relatief warme dag (18+ graden Celsius) eens een paar uur buiten. Ze frissen er enorm van op. Kijk meteen of ze niet in een grotere pot moeten of verse potgrond nodig hebben en verwijder lelijk blad.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...
Ontdek nuttige bodemdieren in jouw tuin! 

Vanaf 20 september tot en met 7 oktober staat er een bijzondere actie op de planning, met de focus op de fascinerende wereld van bodemdieren! In samenwerking met Velt en Tuinbranche Nederland zetten we nuttige bodemdieren in de spotlights. We willen jou als tuinliefhebber laten zien hoe belangrijk deze kleine tuinhelpers zijn voor een gezonde bodem en prachtige planten. En jij kunt zelf ook meedoen!

Lees meer...
15 tuin- en balkontips voor september

Er zijn genoeg klussen te doen om nog lang te kunnen genieten van een fleurige tuin of kleurrijk balkon zo aan het einde van de zomer.

Lees meer...
Geef je tuin een tropische vakantiesfeer

Ontdek onze tips voor exotische tuin- en potplanten plus sfeervolle accessoires die je helpen het vakantiegevoel vast te houden.

Lees meer...