Het is tot nu toe een zachte winter, maar het blijft behelpen op tuinier gebied. Er is helaas simpelweg niet zo veel te doen in de tuin, want het kan altijd nog gaan vriezen. Maar liefhebbers van zelfgekweekte groenten en kruiden kunnen het hele jaar wel ergens mee aan de slag, zowel binnen als buiten. Maak je goede voornemens waar en ga dit jaar volop gezonde, voedzame en lekkere groenten en kruiden telen!
Nu zaaien
- Buiten, in de koude bak, kas of onder een plastic tunnel: bloemkool, spinazie, raapstelen en tuinbonen. Doe de tuinbonen in potjes of geperste bakjes om ze later makkelijk op de plek van bestemming te kunnen planten.
- Binnen, in een kweekkasje of gewoon op de vensterbank: vroege prei, kiemgroenten als mosterdkers, tuinkers, alfalfa, raapsteel en rucolakers.
Nu oogsten
- Boerenkool, palmkool, pastinaak, prei, bleekselderie, spruitjes, veldsla, snijbiet, witlof en winterpostelein
Winterpostelein is een enorm veelzijdige groente. Je kunt hem op heel veel manieren gebruiken, zowel rauw als gestoofd, bijvoorbeeld in een smoothie, een salade, de pasta of stamppot. Hierbij een makkelijk, smaakvol en gezond recept met winterpostelein:
Stamppot met winterpostelein
(voor 2 personen)
Ingrediënten
- 300 gram winterpostelein
- 600 gram aardappelen
- 1 teen knoflook
- 1 middelgrote ui
- een scheutje halfvolle melk
- 150 gram geraspte oude kaas of Parmezaanse kaas
- zout en peper naar smaak
Bereiding
Was de winterpostelein en snijd het blad en de steeltjes in stukken. Schil de aardappels, kook ze gaar en stamp ze met een stamper fijn. Voeg de halfvolle melk toe. Snijd de ui in kleine stukjes en bak ze totdat ze glazig worden. Pers de knoflook en laat deze even mee fruiten. Voeg de ui en knoflook toe aan de puree en warm deze nog even op. Roer er als laatste de winterpostelein en geraspte kaas doorheen. Serveer naar wens met biologische spekjes, karbonade of een vegetarisch worstje.
Groentezaden en benodigdheden als kweekkasjes, -potjes en -trays vind je uiteraard in ons tuincentrum in Vlodrop. Kweek en eet smakelijk!